ماه محرم و شور کائنات
با آمدن ماه محرم، دو شور در کائنات ایجاد میشود:
یک شور در قلب مومنین و مومنات
یک شور در دل مخالفان امام حسین، علیه السلام.
اثر شوری که در قلوب مومنین و مومنات ایجاد میشود:
1- آنها را به حرکت وامیدارد، تا در مسیر حسین علیه السلام، حرکت کنند و به جایی برسند. همت آنها با این شور، بالا میرود.
2- عدهای این شور را طوری خرج میکنند که به پیشگاه امام حسین، علیه السلام، مقبول واقع شوند.
3- این شور در عدهای باعث میشود دستشان را به توسل به دامان اهل بیت، علیهم السلام، محکم کنند.
سه چیز ملاک است که امام حسین، علیه السلام، ما را قبول کنند:
1- اخلاص: سر این سفره که آمدی، باید خالصانه بیایی.
2- اجتهاد: یعنی توانمندی، جهد و جدّ داشتن.
3- اخلاق: تحمل و خوشرویی، خوش اخلاقی، مواسات، صبر، حلم، صدق و استمرار، همه جزئی از اخلاق است.
شرح سخنرانی اول محرم، 12 مهرماه 1395 در ادامه مطلب...
بسم الله الرحمن الرحیم
یا فاطمة الزهرا (ع)أغیثنی
به درگاه خداوند هزاران بار تکبیر و تحمید عرضه می داریم که محرم امسال هم زنده هستیم و یک بار دیگر احرام حسینی بستیم، یک بار دیگر دیشب غسل کردیم و نیت روضه کردیم و رخت سیاه به تن کردیم و داریم آماده می شویم که به مِنای مُحرم و به مشعر مُحرم وارد شویم و روز عاشورا به قربانگاه قدم بگذاریم. ایام حج است، اما حج به نوعی دیگر. ایام حج است و هیچ دلیلی انسان را از استطاعت این حج، جدا نمی کند. در این ایام برای ما تقسیم کار شده است و صاحب مجلس امام زمان (عج) است، و ما خادم در این مجالس هستیم و برای ما تقسیم کار شده است که این افتخار برای دنیا و آخرت ما بس است.
با آمدن ماه محرم به اذان مغرب دیشب، دو شور در کائنات ایجاد میشود:
1-یک شور در قلوب مومنین و مومنات.
چرا این شور وارد بر قلب مومنین می شود؟
زیرا حضرت زهرا علیها السلام از عرش به آسمان اول می آیند و پیراهن خونین حسین (ع) را رو به زمین باز می کند و یک تکان می دهد، بر سر هر کسی ترشحی از خون حسین (ع) می ریزد، بر سر هر کسی از آن خون بچکد آن شور در وجودش به وجود می آید، بی قرار می شود، آرامش ندارد و دنبال روضه حسین (ع) و پرچم حسین (ع) می رود، به دنبال این تکان دادنِ لباس، حضرت زهرا علیها السلام یک صیحه می کشند، ملائکه به لرزه در می آیند، خداوند عرض می کند: یا فاطمه! چه می خواهی؟! که این گونه صیحه می کشی؟! ایشان می فرمایند: خدایا حسین من و محبان و شیعیانش را؛ با این حرکت حضرت زهرا علیها السلام اِذن عزاداری و روضه به زمین و آسمان داده می شود. از دیشب سفره روضه حسین (ع) را در آسمان سوم انداخته اند و تمامی کسانی که سالهای قبل در روضه حسین (ع) گریه می کردند و حالا از دنیا رفته اند در آنجا، در مجلس فاطمه (س) می نشینند، در روضه حسین (ع) گریه می کنند و به دست حضرت زهرا علیها السلام پذیرایی می شوند.
2- شور دوم در دل مخالفان حسین (ع) ایجاد می شود.
شیطان نیز نگران میشود، زیرا همه بر سر این سفره می آیند. پس شیطان در دل مردم نسبت به امام حسین علیه السلام شک ایجاد می کنند. عده ای ایراد می گیرند و اذیت می کنند…پس دو شور ایجاد می شود، علوی و شور شیطانی.
آن مومنانی که شور علوی در آنها ایجاد می شود از روز اول محرم حال و هوای خودشان را دارند، آیت الله قاضی که خداوند او را رحمت کند، شب اول محرم که می شد همانند دیوانه ها بی قرار می شدند، تا اربعین امام حسین (ع) انگار او کسی را نمی دید و کسی را نمی شناخت و کسی حرف او را نمی فهمید.
آیت الله نجابت هر ده شب محرم خرج حسین علیه السلام می داد خودش که عالمی بود، آستین بالا می زد و در این راستا هر خدمتی نیاز بود انجام می داد و هنگام مغرب که نماز را می خواندند دم درب می نشستند و هر کس که وارد میشد ایشان بلند می شدند و خوش آمد می گفتند، حتی اگر بچه ای می آمد برایش بلند میشدند پس به ایشان گفتند که آقا صندلی بگذارید که اذیت نشوید و برایتان سخت نباشد. ایشان می فرمودند: اگر کار من سخت است پس کار ابوالفضل (ع) چه بود؟!!
این شوری که از دیشب در قلوب مومنین و مومنات ایجاد می شود:
- آنها را به حرکت وا می دارد تا در مسیر حسین علیه السلام حرکت کنند، و به جایی برسند، همت آنها با این شور بالا می رود.
یک خصلت حمیده در انسان است که دارای ارزش فراوانی است و سر آمد همه خصلت های حمیده است، تمام ارزش های انسان به این خصلت وابسته است و آن، داشتن همت بالا است.
همت حیوانات، خوردن و سپس نفع رساندن است…
اما همت انسان تا خدا رسیدن است. همت انسان، نائبة الزهرا علیها السلام شدن است یعنی در ردیف بانوان اهل بیت علیهم السلام نشستن و فریاد “یا حسین” سر دادن است.
و ما را به داشتن این خصلت و بالا بردن درجه آن در امور دنیایی و آخرتی سفارش کرده اند.
خدا عقل داده انتخاب کنی و همت داده که در مسیر انتخابت حرکت کنی اگر این دو را جمع کنید از زمره یاران امام زمان عجل الله فرجه خواهید بود.
امام معصوم علیه السلام فرموده اند همانطور که مرغ با دو بال خودش می تواند پرواز کند و به اوج آسمانها راه پیدا کند انسان نیز با همت خودش می تواند پرواز کند و به تمامی مقاصد خودش دست پیدا کند.
دو بال، خداوند به تو داده است و آن همت خودت است. تا بتوانید به همه ی مقاصد دست پیدا کنید.
در دعاهای امام سجاد علیه السلام دقت کنید که حضرت از چه چیزهای به خدا پناه می برند؟! خدایا من به تو پناهنده می شوم از تنبلی و بی حالی؛ از سرد مزاجی به تو پناه میبرم، از وقت گذراندن های بی مورد به تو پناه میبرم….
در معنویت بی حال نباشید.
رسول خدا (ص) نشسته بودند و عده ای در کنار ایشان و دو کبوتر در آنجا پرواز می کردند کسی پرسید: یا رسول الله! شما کدام را بیشتر دوست دارید؟! حضرت فرمودند: آن که بالاتر می پرد!!
امسال باید محرمِ من، نسبت به محرم های دیگر فرق داشته باشد، حضور بیشتر و کسب معرفت بیشتر به حسین علیه السلام را به دست بیاورم.
امسال باید نیابت از مادرشان حضرت زهرا علیها السلام بگیرم و چرا که نتوانم این نیابت را بگیرم.
ادامه بحث شور حسینی
عده ای این شور را طوری خرج می کنند که به پیشگاه امام حسین علیه السلام مقبول واقع شوند.
آیا آرزوی هویدای دل شما این نیست که امام حسین علیه السلام شما را قبول کنند؟! یکی را به عنوان عزادار یکی به عنوان خادم الحسین…
سه چیز ملاک است که امام حسین علیه السلام ما را قبول کنند:
1-سر این سفره که آمدی باید خالصانه بیایی.
اخلاص یعنی چه؟!
1-در هر عملی که انجام می دهی چشمت به خدا باشد و به کسی دیگر نگاه نکنی، چشمت به دست خداوند باشد، اگر این گونه باشی پس اخلاص داری.
اوج اخلاص کجاست؟!
زمانی که انسان می خواهد برای خدایش و دینش و برای امامش قدمی بردارد و کاری کند که مدح و ذم دیگران در نظر او، در کار او تاثیر نداشته باشد.
2-اجتهاد یعنی توانمندی، جهد و جدّ داشتن.
هر کس در این مورد یک اندازه ای توانایی دارد، به حد توان و نیرویت و تا جایی که نیرو و توان داری برای دینت و اعتقاد خودت تلاش کن.
3-اخلاق- این سه تا ملاک قبولی نزد امام حسین علیه السلام است.
تحمل و خوش رویی، خوش اخلاقی، مواسات، صبر، حلم، صدق و استمرار همه جزئی از اخلاق است.
با اخلاق خوب، مجالس حسین علیه السلام را پیش ببریم.
هر کس به هر جا رسیده است با همین اخلاق رسیده است.
روضه حسین علیه السلام کربلا است پس بدون این سه مورد در آن وارد نشو.
ادامه بحث شور حسینی
این شور در عده ای باعث می شود دستشان را به توسل به دامن اهل بیت علیهم السلام محکم کنند.
این ایام، ایام توسل به پنج تن است.
ابراهیم خلیل، هنگامی که آن پنج نور را در آسمان دید گردن کج کرد خدایا این پنج تن و نه نفر بعدی از نسل ایشان را به من بشناسان و به من بگو شیعیان ایشان چه خصلتهای دارند تا در خودم ایجاد کنم و جزء ایشان بشوم.
حدیث امام صادق علیه السلام: هنگامی که موسی (ع) آن عصا را به فرمان خداوند انداخت، و به شکل مار در آمد، پس موسی (ع) ترسید، ندا آمد بگو بر محمد و آل محمد صلوات و دورد بفرست و بگو بار خدایا تو را به نور قدسی آن پنج تن قسم می دهم به من جرأت بده، هنگامی که این را گفت ندا آمد: ” لا تخف”؛ نترس! “انک انت الاعلی”؛ نترس که تو برتر خواهی بود و پیروزی از آن تو خواهد بود.
قوم موسی (ع) گفتند ما می خواهیم خدا را ببینیم، صاعقه آمد، پس همه مُردند، رسول خدا (ص) فرمود: موسی توسل گرفت به پنج تن آل عبا، خدا آنها را زنده کرد و زمانی که زنده شدند گفتند به خدای لا شریک له، ما زمانی که مُردیم عرش و کرسی و بهشت و جهنم را دیدیم در آن عالم کسی با نفوذ تر از پیامبر آخرالزمان و دامادش و دخترش و دو فرزندش ندیدیم و وجود ندارد، اختیار عالم به دست آنهاست.
یک یهودی نزد پیامبر (ص) آمد و گفت ده سوال دارم، پیامبر (ص) به او فرمودند: بیان کن، یهودی گفت: پنج خط اول تورات چه نوشته است؟! حضرت فرمودند: خط اول نوشته است محمدٌ رسول الله خط دوم نوشته است علیٌ ولی الله و خط سوم نوشته حسن مجتبی خلیفة الله و خط چهارم نوشته است حسین بن علی خلیفه اللة و خط پنجم نوشته است فاطمة الزهرا اَمَةُ الله، یهودی گفت به خدا درست گفتی من با این اسم ها چه کنم؟ حضرت فرمودند: توسل بگیر.
اهل سنت چهار فرقه هستند و یک فرقه آنها حنفی ها هستند و رهبر آنها ابوحنیفه است، او بسیار اهل بیت علیهم السلام و پیامبر (ص) را دوست داشت و به اولاد او حرمت میگذارد، و این دوستی را ابراز می کرد و نشان می داد، کسی به گفت که تو این قدر اولاد پیامبر (ص) را دوست داری یک سیدی در فلان جا مستحق است 12 هزار درهم در همان شب برای آن سید فرستاد و مشکل او را حل کرد و گفت نزد جده ات حضرت زهرا (س) مرا شفاعت کن!
و شافعی پیروان خودش را تشویق به این کار می کرد، آن قدر در محبت پنج تن مبالغه می کرد که به او می گفتند تو شیعه هستی، خودش میگفت اصحاب کسا و پنج تن، وسیله های من هستند، آری آنها وسیله های من به سوی خداوند هستند، به وسیله آنها من امید دارم که فردای قیامت، خداوند نامه من را به دست راستم بدهد.
مالکی رئیس فرقه مالکیه در زمان منصور دوانیقی که شیعه کُش بوده است با منصور دوانیقی به حرم پیامبر (ص) آمده بود منصور گفت می خواهم مناجات کنم، رو به قبله مناجات کنم و یا رو به قبر این مرد (اشاره به قبر پیامبر اکرم صلوات الله علیه کرد) مالک به او گفت چرا از این خاندان رو برمیگردانی رو به قبر ایشان بایست که ایشان وسیله تو و وسیله نجات پدر تو، آدم ابوالبشر است.
احمد حنبل رئیس فرقه حنبلی، راه می رفت در حالیکه صد مرید و شاگرد دنبال او راه می رفتند. او هر جا که می رفت، به سمت مکه و مکتب یا رو به حرم و در خیابان و بازار؛ اگر بچه سیدی را می دید می ایستاد و می گفت تو جلو برو و من به دنبال تو، زیرا تو سُلاله علی و زهرا (ع) هستی و من به شفاعت جدت امید دارم.
دعایی برای این ده شب:
آقایی که هستی بر روی انگشت او می گردد (حضرت مهدی موعود) کسی که عصاره انبیا و اوصیا است و کسی که خدا منتظر است با ظهور او توحید الهی را از غربت بیرون بیاورد یعنی امام زمان عجل الله فرجه، ایشان در دعاهای خود می فرمایند:
«اللَّهُمَّ فَثَبِّتْنِی عَلَى الْإِخْلَاصِ وَ الْولَاءِ وَ التَّمَسُّکِ بِحَبْلِ أَهْلِ الْکِسَاءِ وَ انْفَعْنِی بِمَوَدَّتِهِمْ وَ احْشُرْنِی فِی زُمْرَتِهِمْ وَ أَدْخِلْنِی الْجَنَّةَ بِشَفَاعَتِهِمْ إِنَّکَ وَلِیُّ ذَلِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین»[1]
خدایا قدم های من را در مسیر اخلاص و دوستی و محبت و تمسک به ریسمان اهل کسا ثابت نما، و از دوستی آنان به من منفعت رسان، و مرا با آنها محشور نما و مرا با شفاعت این بزرگواران داخل بهشت نما همانا تو ولی آنهایی ای مهربان ترین مهربانان.
بسیار عالی است که این دعا را این ده شب بخوانید و بعد حفظ شوید و همیشه به آن مداومت نمایید.
مرثیه روز اول: حضرت مسلم (ع)
مسلــم اندر کوفه چون یــار شـد دستگیـــر فرقـــــــه کفار شــد
با زبــان حـــــال از بــالای بـــــام گفت ای شاه شهیدان السلام
السلام ای زاده ی زهرا حسیــن الســــلام ای پادشاه عالمیـــن
ای حسیــــن ای زاده خیرالبشــر خــوب داری از پسر عمت خبــر
ای حسیـن از کوفه کن قطع نظـر زین سفر ای شاه خوبان در گـذر
گر بیایی کوفـــه بی یاور شــــوی بی بــــرادر بی علی اکبـر شوی
گر بیایــی کوفـــــه قربـــانت کنند وقت مردن سنـــگ بارانـــت کنند[2]
[1] مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج98، ص 242، بیروت، چاپ: دوم، 1403 ق، قسمتی از زیارت ناحیه مقدسه
[2] نکات درخشان، شیخ علی فلسفی به نقل از دیوان صامت حجه الاسلام محمد باقر بروجردی
برگرفته شده از
- سایت رسمی اطلاع رسانی حاجیه خانم اکبری
متن سخنرانیهای محرم سال 1395 استاد را از طریق لینک زیر، مشاهده و مطالعه بفرمایید: