بفرمایید یک لقمه معنوی نوش کنید: سجده
دنیا، سرزمین تقدیر و تشکر است و در قالبِ یک قاعدهی عقلانی، شُکر منعم واجب است؛ و بهترین نوعِ شکر برای بهترینهاست؛ و زیباترین نوعِ تشکر، در قالب یک سجدهی ساده انجام میشود که هم به خداوند منان اختصاص دارد و هم کاربردی و عملی است؛ و نه صرفاً زبانی.
زندگی انسان، همان آواز آسمانی است و آواز ما را هم، آوای الهی گویند.
همه چیز، موسیقی معنوی میخوانند و تسبیح می گویند.
در سجده های طولانی، باید از خداوند که بهترین هاست تشکر کرد سپس تارِ وجود خویش را نواخت.
آیا تا به حال این کار را انجام دادهای؟! مبادا هرگز صدای تارِ درونت را نشنیده باشی؟!
در فرهنگ عارفان، همیشه سخن از سحر است و سجدهی شکر؛ آسمانیان و زمینیان همه باید، باهم آوازِ بلند خداوند را بخوانند «والنَّجمُ والشَّجرُ و یَسجُدان» ستارگان آسمان، درختان و گیاهانِ زمین، همه در سجده برای خداوند هستند و آوازِ تسبیح، سر داده اند.
آری! سجده، شیرینترین سرودی است که هر موجودی توسط آن، خودش را به توحیدِ ناب و حقِ محض نزدیک میسازد.
سوختنِ عاشقانه را در سجدهگاه، باید تمرین کرد؛ و پروازِ عارفانه را در سجده باید تجربه نمود.
سجده و اثرات آن:
- آرامش آرمانی:
انسان، روحش به چه چیزی آرامش مییابد؟ اگر تمام انسان ها، در مقابل کسی، زانویِ شاگردی بزنند، اگر همهی بشریت، پشت سرِ کسی به او اقتدا کنند، اگر کل ِجهان را به کسی هدیه بدهند، اگر قدرت جهانی را به کسی بسپارند، اگر اسمِ کسی بر تابلوهای طلایی نوشته شود، اگر تاریخِ جهان را به نام کسی ثبت کنند، اگر برای تفریح، تمام جهان را گردش کنند، اگر تمامِ حرکات و سکناتِ زندگی کسی را نفس به نفس، به فیلم کشیده و عکس بردارند، ذره ای از آن آرامش آرمانی را به دست نخواهند آورد، زیرا که این آرامش فقط در تکیه بر خداست که ایجاد میشود.
در زندگی، چه کسی غیر از خدا میتواند رازدار انسان باشد؟غیر از خدا چه کسی می تواند پناهگاهی مطمئن برای انسان محسوب شود؟ غیر از خدا، چه کسی می تواند رفیقی شفیق، دلسوز و بی توقع باشد؟ آری فقط با داشتنِ خدا و تکیه بر او میتوان به آرامش آرمانی رسید.
- تواضع و تقرب:
اوجِ تواضع بنده را باید در سجده جستجو کرد. علی(ع) فرمودند: هنگامی که انسان، نماز میخواند ساییدنِ گونه ها به خاک، نشانهی تواضع؛ و گذاردنِ اعضای شریف بر زمین، دلیلِ کوچکی و حقارت است. آری! سجدهگاه، آموزشگاهی است که بندهی خدا، تواضع، تقرب جستن، خلوص، تزکیه، تنهایی، تفکر و تکلیف را در آن تجربه می کند و به صورت عملی و کاربردی تمرین می کند.
- تشکر و تذکر:
جایی که «شعاعِ شمس» برای خدا، سجده میکند چرا انسان بر خداوند سجده نکند؟! چرا انسان، تشکرِ زیبا به جا نیاورد؟ در تمام آسمان ها، جایی را نمیتوان یافت که بر آن، فرشتهای در سجود؛ یا کوشنده ای در تلاش نباشد. اگر آسمان، سجدهگاهِ فرشتگان است چرا دنیا، فرودگاه و سجدهگاهِ عاشقانِ حق نباشد؟ مگر شکر نعمت واجب نیست؟! خدا را چگونه میتوان شکر کرد؟
- استکبار زدایی:
امام علی (ع) فرمودند: شما را به خدا، شما را به خدا، بپرهیزید از سرکشی در این جهان؛ و بترسید از کیفرِ ناخوشایندِ ستم در آن جهان؛ خودبینی، بزرگترین و دهشتناکترین دامی است که شیطان بر سر راهِ بندگان خدا گسترده تا راهِ رسیدن آنها به خدا را ببندد اما خداوند، بندگانِ با ایمانِ خود را، از این آسیب بر کنار می دارد، با نمازها و زکاتها و روزه گرفتنهای دشوار، اندامهایشان بیارامد؛ و دیدههایشان خاشع شود. و سبک ساختنِ دلهایشان؛ و بردنِ خودبینی از ایشان، به فروتنی در عبادتهاست.
البته سجده، چیزی نیست که بشود در یک لقمه، از آن سخن گفت و یک لقمه از آن را تناول کرد، اما به اندازهی همین یک لقمه، خوب است که بدانیم:بنده، در هیچ حالتی به اندازهی حالت سجده، به خدا نزدیک نمیشود که فرمودند: میشود با یک سجده، هفت حجابِ بین خود و خدا را پاره کرد و به قرب الهی رسید. که خداوند فرموده: «سجده کن و تقرب جوی»
امام صادق (ع) فرمودند: به خدا سوگند، کسی که حقِ سجود را به جای آورد و سجدهی حقیقی کند، به هیچ عنوان، زیان، متوجهِ او نخواهد شد. اگر چه در تمام مدتِ عمر خویش، یکبار چنین سجدهای را بهجا آورد.
این روایت مثل عسل شیرین است، بلکه شیرین تر. حضرت فرمودند: برای هر نَفَس از نَفسهای شما، شکری بر تو لازم است، بلکه هزار شکر یا بیشتر. و برای هر سجده، هزاران سجدهی شکر، واجب است و برای هر سجدهی شکر، هزاران سجدهی شکرِ دیگر و به دنبال آن بی نهایت سجدهی شکر، برای بی نهایت نعمتهای مادی و معنوی.
حقیقت سجده چیست؟
حقیقت سجده این است که همان طور که در حالتِ سجده، چشمان شما هیچ چیزی را نمیبیند، قلب و روح شما هم متوجه هیچ چیز، جز خدا نباشد، هیچ نبیند و نخواهد؛ این حقیقت سجده است.
مرحوم عارف ربانی، میرزا جواد ملکی تبریزی می نویسد: من از برخی بزرگان پرسیدم: کدام یک از اعمالی که شما تجربه کردهاید، اثرش در قلب بیشتر است؟ فرمودند: سجدهای طولانی در هر روز، که ادامه داشته باشد و گفتنِ ذکر یونسیه در آن سجده، به طوری که در حال سجده، روحِ خود را اسیر و گرفتار و مغلول در زندان نفس ببینیم و خلاصی آن را از خدا بخواهیم.
بیایید همه با هم سجدهی شکر بهجا آوریم و ثواب آن را به روح ساجدهی عالم صدیقهی طاهره (س) هدیه نماییم.
لقمهی عملی:
بیایید از امروز حسابِ داشتههایمان را داشته باشیم نه حسابِ باخته هایمان را؛ و حسابِ نعمت هایمان را داشته باشیم، نه حساب مصیبت هایمان را؛ و حسابِ دوستانمان را داشته باشیم، نه حساب دشمنان خود را؛ بیاید حساب سلامتیمان را داشته باشیم نه حساب بیماریهای خود را؛ آنوقت روزانه، سجدهی شکری بهجا خواهیم آورد و از زندگی لذت خواهیم برد.
ذکر: در سجده، ۱۹ مرتبه «یا وهّاب» فقر و تنگی معیشت را دور می کند.
التماس دعا ی خیر - الّلهم عجّل لِولیک الفرج
منبع: کانال اطلاع رسانی حاجیه خانم اکبری - روحشان در اعلی علییین با ائمه اطهار محشور باد.