حکایت مرحوم دُرّی و تفسیر بیت خواجه حافظ رضوان الله علیهما
بسم الله الرحمن الرحیم
صلی الله علیک یا ابا عبدالله الحسین
در آخرین سالى که مرحوم دُرّى در قید حیات بود، یک شب از دههی محرم، جوانى از ایشان قبل از منبر سؤال میکند که مراد از این شعر چیست:
مرید پیر مغانم ز من مرنج اى شیخ چرا که وعده تو کردى و او بجا آورد
مرحوم درّى میگوید: جواب این سؤال را در بالاى منبر میدهم تا براى همه قابل استفاده باشد. ایشان بر فراز منبر، قضیهی نهى آدم أبوالبشر از خوردن گندم؛ و داستان نان جوین خوردن أمیرالمؤمنین علی علیه السلام در تمام مدت عمر را بیان مینماید و حتى اینکه آن حضرت در تمام مدت عمر، ابداً نان گندم نخورد و از نان جوین سیر نشد!
و سپس میگوید: مراد شیخ در این بیت، حضرت آدم على نبینا و آله و علیه السلام است که وعدهی نخوردن از شجره گندم را در بهشت داد ولى به آن وفا نکرد.
و مراد از پیر مغان، حضرت أمیرالمؤمنین علی علیه السلام است که در تمام مدت عمر، نان گندم نخورد و وعدهی عدم تناول از شجره گندم را، او ادا کرده و به اتمام رسانید.
این مجموع تفسیر این بیت بود که وى بر سر منبر شرح داد و منبرش را خاتمه داد. قبل از پایان سال، مرحوم درّى فوت میکند؛ درست در سال بعد در دههی محرم در همان شبى که این جوان، سؤال را از مرحوم درّى میکند، وى را در خواب میبیند که مرحوم درّى به نزد او آمد و گفت:
اى جوان! تو در سال قبل در چنین شبى از من معنى این بیت را پرسیدى و من آنطور پاسخ گفتم اما چون بدین عالم آمده ام، معنى آن، طور دیگرى براى من منکشف شده است:
مراد از شیخ، حضرت ابراهیم علیه السلام است؛ و مراد از پیر مغان، حضرت سیدالشهداء علیه السلام؛ و مراد از وعده، ذبح فرزند است؛ که حضرت ابراهیم بدان امرِ خداوند، وعدهی وفا داد اما حقیقت وفا را حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام در کربلا به ذبح فرزندش حضرت على اکبر علیه السلام انجام داد.
فرداى آن شب، این جوان در آن مجلس معمولى همه ساله مرحوم درّى میآید و این خواب خود را بیان میکند؛ و معلوم است که با بیان این خواب چه انقلابى در مجلس روى داده است.
ارائه شده توسط استاد، انتشار به تاریخ 18ر8ر1396
التماس دعا ی خیر - الّلهم عجّل لِولیک الفرج
منبع: کانال اطلاع رسانی حاجیه خانم اکبری - روحشان در اعلی علییین با ائمه اطهار محشور باد.