بفرمایید یک لقمه معنوی نوش کنید: یک لقمه جاذبه
با سلام و عرض ادب و احترام و تبریک میلاد با سعادت حضرت مولانا امیرالمؤمنین علی علیهالسلام و روز گرامیداشت مقام پدر
از نوشتن و شنیدن و گفتن نام مقدس علی (ع) بوی عشق معنوی و جاذبهی الهی به مشام میرسد.
به راستی در طول تاریخ، از تولد حضرت تا اکنون، انسان با وجدان و پاکنهادی را نمیبینی که در مقابل حداقل یک صفت از صفات بیکران آن حضرت، سر تعظیم فرود نیاورد؛ و این تلاش را در گروهها و دستههای مختلف میبینی که تلاش میکنند به نوعی خود را به حضرت منسوب کنند به درست یا حتی غلط.
مثلاً پهلوانان و یا جنگجویان و یا اهل جوانمردی و مروت یا یتیم نوازان یا اُدبا و سخنوران و یا عدالت پیشگان و زاهدان و عابدان و حتی برخی حاکمان و...
راستی چگونه میشود انسانی که به قول بزرگان، دوستانش در طول تاریخ، از ترس، بسیاری از خصال نیک او را پنهان کردند؛ و دشمنانش از روی بغض و کینه و حسادت، خصال او را پنهان کردند؛ اما با این همه، محسناتش عالم را پر کرده و شخصیتش بیش از هر انسان دیگری جاذبه داشته است.
جاذبه و دافعه، هر دو یک قانون عمومی است که سراسر نظام آفرینش را در برگرفته است. درعالم انسانها هم جاذبه و دافعه وجود دارد یعنی در صحنهی حیات اجتماعی و در ارتباط با دیگران و معاشرت با افراد، جذب و دفع، حضوری جدی دارند. بسیاری از دوستیها و رفاقتها و یا دشمنیها و کینهتوزیها از جمله مظاهرِ جذب و دفع انسانی هستند.
و البته ریشهی بسیاری از این جذب و دفعها، نیازها و رفع نیازهاست؛ زیرا بشر ناگزیر است برای رفع نیازهای خود به عدهای جذب شود یا عدهای را به سوی خود جذب کند یا از عدهای بگریزد.
انسانها را میتوان در این رابطه به چند دسته تقسیم کرد:
یک - گروهی که نه جاذبه دارند نه دافعه. یعنی نه کسی دوستشان دارد نه دشمن، نه عشق و ارادت را بر میانگیزند و نه دشمنی و حسادت و یا کینهای را؛ بیتفاوت میان مردم راه میروند همانند سنگ و جماد؛ اینها مشتی آدمهای توخالی، پوچ و بیارزشاند.
دو - گروهی جذابه دارند اما دافعه ندارند. با همه میجوشند، گرم میگیرند و در میان تمام طبقات اجتماعی برای خود دوست و رفیق و مرید دارند. اینگونه افراد، آدمهای هدفمندی نیستند و معمولاً اهل تظاهر و ریا هستند وگرنه ممکن نیست که انسانی با هدف و انگیزهی مشخص، بتواند دوستی و همراهی همهی اقشار اجتماع را کسب کند.
سه - گروهی که دافعه دارند اما جاذبه ندارند، دشمنسازند، دوستساز نیستند. اینها افرادی ناقص هستند زیرا فاقد خصلتهای مثبت انسانی هستند زیرا اگر دارای فضایل اخلاقی باشند، عدهای جذبشان خواهند شد.
همیشه در میان اطرافیانِ هرکس، آدمهای خوب و بد وجود دارند و افراد خوب، جذبِ خوبها و خوبیها میشوند. قطعاً کسی که همه، دشمن او هستند، خرابی از ناحیهی خود اوست. در وجود چنین افرادی هرچه هست، تلخی است و شیرینی در اینها نیست.
چهار - گروهی که هم جاذبه دارند و هم دافعه. هم دوستسازند، هم دشمنساز، هم موافق پرورند، هم مخالف پرور. اینها انسانهای هدفمند، معتقد و مکتبی هستند و تمام حرکت و فعالیتهای آنها حول محورِ هدف اعتقاد مکتبشان است. و در این راستا گاهی جاذبهی بیشتری دارند و گاهی جاذبه و دافعه، هر دو در آنها قوی است.
اکنون ببینیم که چگونه جاذبه را در خود تقویت کنیم و در دل دیگران راه یابیم؟
اول: محبت ورزیدن.
رسول خدا (ص) فرمودند: به مردم محبت و مهر بورز تا به تو محبت کنند و با تو اُنس بگیرند یعنی جذبت شوند.
دوم: گشادهرویی.
علی علیهالسلام فرمودند: گشادهرویی، دامی است برای دوستی و برای اینکه با تو اُنس بگیرند.
سوم: سلام کردن.
آغاز سخن با سلام، نوعی اظهار تمایل به ارتباط و انس با دیگران است. رسول خدا (ص) فرمودند: آیا شما را به چیزی راهنمایی نکنم که اگر انجامش دهید، محبوب یکدیگر خواهید شد؟ سلام کردن میان خود را آشکار کنید.
چهارم: ابراز محبت کردن.
امام ششم علیهالسلام فرمودند: هر گاه کسی را دوست داشتی، آن را به او ابراز کن که این کار، دوستی میان شما را پایدارتر میکند.
پنجم: احترام گذاشتن.
رسول اکرم (ص) فرمودند: شما را به سه چیز سفارش میکنم که نشانههای احترام هستند: ملاقات با روی باز، جا دادن به دیگران در مجالس، صدا زدن دیگران به نامهایی که دوستشان دارند.
و البته خصلتهای دیگری هم برای ایجاد جاذبه وجود دارد که از حوصلهی این لقمه خارج است. همین قدر بدانیم شیوهای که انسان را دارای جاذبه و دافعه مناسب و به موقع میکند، متصف شدن به صفات اخلاقی پسندیده است؛ صفاتی که دارای جاذبهی زیادی هستند و برعکس، صفات ناپسند که دافعهی زیادی دارند.
آری، متواضع، جذاب است و متکبر، دارای دافعه.
سخاوتمندان، جذاباند و بخیلان، دافع.
اهل تقوی، جاذبه دارند و بیتقوایان، دافعه.
آنها که به عدالت رفتار میکنند، دیگران را جذب میکنند؛ و ظالمان و تضییع کنندگانِ حقوق دیگران، اهل دافعه هستند.
و آنها که اهل عشق و محبت و احسان اند، جذاب اند؛ و کینهتوزانِ اهل عداوت، دافع اند.
شما از کدامین گروه هستید؟
و کلام آخر اینکه، مولای ما علی (ع) درطول تاریخ، افراد کثیری از خوبان را جذب؛ و کثیری از بدها را، دفع نمودهاند؛ و دو نیروی جاذبه و دافعه به شدت در ایشان قوی بوده است. بیایید کمی به ایشان شباهت پیدا کنیم. آمین.
پینوشت ادمین: بخوانیم کتاب ارزشمند «جاذبه و دافعه علی» علیه السلام را.
التماس دعا ی خیر - الّلهم عجّل لِولیک الفرج
منبع: کانال اطلاع رسانی حاجیه خانم اکبری - روحشان در اعلی علییین با ائمه اطهار محشور باد.