بفرمایید یک لقمه معنوی نوش کنید: یک لقمه تذکر و ذکر
روزها و شبهای ماه شعبان، ماه همسایهی ماه رمضان بهانهای شد تا کمی بیشتر یاد خدا کنیم و قدمی محکمتر در جلب رضایش برداریم که مبادا در ضیافت الرحمن دعوت نشویم و به کنار گذاشته شویم یا به طفیلی وارد ضیافت الهی شویم و آنگونه که مقصود خداوند میباشد، نتوانیم از ایام الله مخصوصاً از لیالی قدر ماه رمضان و قبل از آن، شب براتِ نیمه شعبان بهرهی کافی و لازم را ببریم.
یکی دو روز قبل، لقمه گرفتیم که سالکان کوی رب، میان خود و رب العالمین زمینهی خلوت را بهوجود میآورند آن هم خلوت دل که کار راحت و آسانی نیست و اگر توفیق رفیق شد و این خلوت به وجود آمد، وقت را صرف ذکر و فکر میکنند. این دو در فرهنگ الهی دامنهی بسیار گستردهای دارند. هیچ نبی و ولیّ و استادی در مسیر الهی نیامده و نخواهد آمد که بهترین دستورش برای مردم، ذکر و فکر نباشد. زیرا تمام گروهها و دستههای انسانی حتی اگر مسلمان هم نباشند برای درست زندگی کردن، هم به ذکر و هم به فکر احتیاج دارند.
مرحوم امام خمینی (ره) در حدیث هجدهم کتاب چهل حدیث در باب ذکر می فرمایند: و بدان ای عزیز! که تذکر از محبوب و به یاد معبود به سر بردن، نتیجههای بسیاری برای عموم طبقات دارد اما برای کمّل اولیا و عرفا، غایت آرزویشان این است که در سایهی آن، به وصال جمال محبوب خود برسند، هنیاً لَهُم (گوارای وجودشان)؛ و اما برای عامه و متوسطین بهترین مصلحات اخلاقی و اعمالی و ظاهری و باطنی است.
انسان اگر در جمیع احول و پیشامدها به یاد خداوند باشد و خود را در پیشگاه آن ذات مقدس حاضر ببیند؛ البته از اموری که خلاف رضای اوست خودداری کند و نفس را از سرکشی جلوگیری کند، پس به این همه مصیبات و گرفتاری به دست نفس اماره و شیطان رجیم که از غفلت از یاد حق و عذاب و عقاب اوست، دچار نمیشود.
غفلت از حق، کدورت قلب را زیاد میکند و نفس و شیطان را بر انسان چیره میکند و مفاسد را روز افزون میکند؛ و تذکر و یادآوری از حق، دل را صفا میدهد و قلب را صیقلی مینماید و جلوهگاه محبوب میکند و روح را تصفیه مینماید و خالص میکند و از قید اسارت نفس، انسان را میرهاند و حبّ دنیا را که منشأ خطیئات و سرچشمهی سیئات است، از دل بیرون میکند و هَمّ را، همِّ واحد میکند و دل را برای ورود صاحبِ منزل، پاک و پاکیزه مینماید.
پس ای عزیز! در راهِ ذکر و یاد محبوب تحمل مشقّت هر چه بکنید، کم کردهاید. دل را عادت بده به یاد محبوب، به توفیق الهی، صورتِ دل، صورتِ ذکر خداوند شود و کلمهی «لا اله الا الله» صورت و کمال نفس گردد که از این، زادی بهتر برای سیر به سوی خداوند وجود ندارد و مُصلحی نیکوتر برای معایب نفس و راهبَری خوبتر در معارف الهیه یافت نمیشود. پس اگر طالب کمالاتِ ظاهری و باطنی هستید و سالکِ طریق خداوند و آخرت و مهاجر و مسافر الیالله هستید، قلب را عادت دهید به تذکر محبوب و دل را عجین کنید با یاد حق تبارک و تعالی.
لازم به ذکر است که نباید خیال کنیم ذکر یعنی تسبیحی به دست گرفتن و مداوم لب را حرکت دادن؛ بلکه به فرمودهی امام ششم (ع) سختترین واجباتِ خداوند بر بندگانش سه چیز است:
- انصاف با مردم.
- یاری به برادران.
- یاد و ذکر خداوند در همه جا.
و فرمودند: من نگفتم «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر» اگرچه این هم یاد خداست، ولی یاد خدای عزوجل در همه جا وقتی است که با اطاعت یا گناهی برخورد کنی؛ یعنی چون فرمانی از جانب خدا آمد انجامش دهی و چون نهیای آمد آن را رها کنی.
خوب در این صورت، ذکر خدا بسیار سخت خواهد شد. لازمهاش ترک تمام نواهی الهی و انجام تمام اوامر الهی، آن هم با یاد خداوند است. لازمهاش این است که مداوم خود را در محضر الهی ببینیم و ببینیم که خداوند ما را میبیند "الله حاضری و ناظری" این در واقع همان ذکر قلب است که باعث میشود انسان سربزنگاهِ لغزش، به یاد خدا بیفتد و به او پناه ببرد. مانند یوسف (ع)، اگر یوسف برهان الهی را نمیدید و یاد خدا نمیکرد قطعاً دچار لغزش شده بود.
دیگر اینکه همانطور که "ذکر الله"، دشوارترین عبادت الهی است بیشترین عبادت الهی هم هست.
میدانید که هر عمل خیری حدّ و اندازهای دارد و اگر از حد بگذرد افراط میشود و افراط نزد پروردگار پذیرفته نیست. در واقع اگر انسان پایینتر از حدّ مطلوب و دستور انجام دهد، قاصر و یا مقصر است و اگر بالاتر از حد مطلوب بود به صعوبَت مبتلا میشود که گاهی دیگر انجامش بسیار دشوار و سخت میشود و گاهی انسان را از تکالیفِ دیگر باز میدارد.
مانند نماز که بدنِ انسان طاقت زیاد خواندن را ندارد و یا وقتی خواندن نماز از حد گذشت، سبب میشود که انسان خیرات و طاعات دیگر را از دست بدهد.
همهی عبادتها همینطور هستند جز ذکر خداوند که برایش حدّی نیست که البته ذکر لسانی منظور نیست زیرا در اثر آن، اعضا و جوارح انسان مبتلا به ملالت و ضعف و عجز و سستی میشود. بلکه "ذکر الله" که حدی ندارد، ذکر قلبی و لسانی؛ اعم از ذکر بدنی است. زیرا تمام طاعات و خوبیها و خیرات و اعمالی که مرضیّ خداست، "ذکرالله" هستند.
و این گونه ذکر با همهی طاعات، جمع و با هر نوع طاعت پیاده میشود. مانند قضای حوائج، ادای واجبات، بهجا آوردن مستحبات که نزد اهلش "ذکر الله" است بلکه ترک مکروهات و محرمات هم "ذکر الله" هستند.
و اما موانع ذکر خداوند:
شیطان باعث غفلت از یاد خداوند میشود.
تکاثر و رقابتها که باعث سرگرمی و افزونخواهی و در نتیجه خدافراموشی میشود.
آرزوها و خیالات و اوهام.
چند نکته دربارهی ذکر:
۱- یاد نعمتهای او، رمز معرفت و شکر اوست.
۲- یاد قدرت بیپایان او، رمز توکل به اوست.
۳- یاد علم و آگاهی او، رمز حیا و تقوای ماست.
۴- یاد الطاف او، رمز محبت به اوست.
۵- یاد عدالت او، رمز خوف از اوست.
۶- یاد امدادهای او، رمز امید و رجاست.
۷- یاد خدا، نمونهی روشن عبادت اوست.
۸- دعای اهل فکر و ذکر سریعاً مستجاب میشود.
۹- در قرآن ذکر زبانی و ذکر قلبی با هم ستوده شدهاند.
۱۰- کسانی مشمول لطف خاصّ خدا هستند که همواره به یاد او باشند.
۱۱- ذکر خداوند وقتی غفلت زدایی میکند که بدون تظاهر و سروصدا باشد وگرنه خودش نوعی سرگرمی و غفلت میشود.
۱۲- ربوبیّت خداوند دایمی است پس سزاوار است که یاد او هم پیوسته باشد.
۱۳- ذکر و فکر همراه یکدیگر ارزشمند هستند متأسفانه کسانی ذکر میگویند اما اهل فکر نیستند و کسانی اهل فکر هستند اما اهل ذکر نیستند.
۱۴- و آن ذکر و یادی بیمه کنندهی انسان است که عاشقانه، سوزناک، پیوسته و در هر صبح و شام باشد.
حاصل اینکه اگر انسان شغل شاغلی به ذکر خداوند نداشته باشد، این نادانی، او را از قرب خدا دور میکند، زندگیش مردگی و مردنش مایهی حسرت است. و غیر از خدا هر آنچه را که بخوانی و بخواهی شکست توست.
از عمر همان بود که در یاد تو بودم باقی همه لهو است و فسون است و فسانه
ذکر:
«بسم اللّه الرحمن الرحیم یا اللّهُ یا حافظُ یا حَفیظُ یا رَقیب» هر روز صبح و شام خوانده شود.
صلوات
ارائه شده توسط استاد، انتشار به تاریخ 17ر2ر1396
التماس دعا ی خیر - الّلهم عجّل لِولیک الفرج
منبع: کانال اطلاع رسانی حاجیه خانم اکبری - روحشان در اعلی علییین با ائمه اطهار محشور باد.